Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

A parketta tartóssága

A parketta tartóssága nagyon sok tényező összefonódásából adódik. Első és legfontosabb természetesen a faanyag keménysége, ellenálló képessége. A keményfa parketták nagyon hosszú ideig ellenállnak a terhelésnek, gyakori, hogy egy keményfa parketta több generáción keresztül nem veszít értékéből. A mostanában divatos trópusi parketták is igen tartósak. Némely fafajta nem csupán az időjárásnak, de a rovaroknak, parazitáknak is ellenáll adalékanyag hozzáadása nélkül. Rendkívül sok fajtája kerül felhasználásra a trópusi fának, melyek színben és optimális felhasználási területben is igen különbözőek.

Ahhoz, hogy egy parketta tartóssága képes legyen kiteljesedni, megfelelő szakértelemmel kell fektetni, majd azután a felületkezelés is nagyban befolyásolja az élettartamot. A megfelelő lakkozás olyan védőburkot képez a burkolat felszínén, mely megóvja azt a sérülésektől, elhasználódástól. Egészségmegőrzés szempontjából érdemes oldószermentes lakkot használni erre a célra, mely nem bocsát ki káros gőzöket, ellenben ugyanolyan hatékonyan fedi a parketta felületét, mint az oldószeres lakk.

A növényi olaj alapú parketta olaj is megfelelő védelmet nyújt a fának, természetesen ez a megoldás is szakszerűen elvégezve nyújtja a legnagyobb biztonságot. A parketta olaj hatalmas előnye, hogy megfelelő színezék hozzáadásával kedvünk szerint változtathatjuk a burkolat színét, anélkül, hogy a természetes anyagot le kellene cserélnünk kevésbé egészséges vagy kellemes burkolatra.

Parkettaápolás

A parketta tartósságát igen nagymértékben befolyásolja tisztításának és ápolásának módja. Lehet akármilyen tökéletes a faanyag, továbbá kifogástalan a felületkezelés, ha kemény cipővel mászkálunk rajta, bő vízzel mossuk fel rendszeresen, valamint nem ápoljuk le a megfelelő parkettaápolóval bizonyos időszakonként, végül nem fordítunk figyelmet a megfelelő páratartalomra, akkor óhatatlanul csökkentjük a parketta tartósságát, minden egyes napon rövidítjük annak élettartamát.

Természetesen nem arról van szó, hogy lehetőleg ne is használjuk a padlót, legjobb ha felette járunk, de meg lehet találni egy arany középutat, továbbá nem igényel olyan nagy odafigyelést a megfelelő körülmények megteremtése. Mindezért cserébe, a természet megajándékoz bennünket egy életre szóló természetes burkolattal, mely esztétikus és egészséges, valamint időtálló.