Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Intarzia parketta

Az intarzia szó berakást jelent, leggyakrabban a művészetekben fordul elő, azok közül is a fatábláknál a legjelentősebb. Magyarországon itáliai mesterek honosították meg ezt a különleges művészeti ágazatot, majd később vált a belsőépítészet egyik eszközévé.

Az intarzia parketta esztétikus megjelenése művészeti magaslatokba emelte a burkolatnak eme irányzatát. Ennek ellenére azok számára is elérhetővé vált, akik szűkebb költségvetéssel rendelkeznek és nem engedhetnek meg maguknak egyedi kivitelezésű intarzia parkettát. Az ő számukra ma már léteznek előre elkészített intarziás panelek.

Faanyag

Az intarzia parketta színeit a felhasznált faanyagok határozzák meg, mely által kirajzolódik a beépített minta. Ez lehet európai vagy egzotikus faanyag is, ezen kívül a színek gőzöléssel és füstöléssel változtathatók. Leggyakrabban tömör keményfából készül, mely lehet tölgy, kőris, bükk, akác, cseresznye vagy dió.

Intarzia parketta minták

A kiválasztott panelek, mint egy burkolólapként, igénynek megfelelő mintázatban lerakhatók. A medál, vagy más néven érme, akár egy régi burkolat felújításakor is beilleszthető a burkolatba, természetesen megfelelő szakembert igényel az ilyen utólagos beillesztés. Hihetetlen módon megváltoztatja a helyiség hangulatát.

Vannak a bordűrok, más néven díszcsíkok, melyek körülölelik a helyiséget, akár egy dísz szegély.
Minták tekintetében az intarzia parketta is hasonló az egyéb belsőépítészeti elemekhez, vannak hagyományos minták, illetve modern és szokatlan megoldások is. Legfőképpen az egyéni ízlés, valamint a beépítendő helyiség hangulata határozza meg, hogy milyen típusú minta harmonizál kellőképpen egy adott felületen.

Minta kiválasztásakor, illetve tervezésekor nem árt figyelembe venni a beépítendő felület méreteit, hiszen egy pici helyiségben nem mutat túl jól egy óriási, zsúfolt minta. Amennyiben kétségei vannak bárkinek azzal kapcsolatban, hogy biztosan a lehető legszebb hatást fogja elérni a burkolat, érdemes belsőépítész tanácsát kérni, tekintettel arra, hogy az intarzia parketta akár száz évig is időtálló, tehát jó eséllyel egy életre választunk burkolatot.

Beépítés helye

Régebben szinte csak az úri kastélyok, később pedig a nívós nagypolgári lakások rendelkeztek olyan színvonalú burkolattal, ahol az intarzia parketta természetesnek hatott. Ma már nem lepődünk meg, ha egy társasházi lakásban, vagy akár egy irodában találkozunk ezzel a megoldással.

Ezt elsősorban a megújult motívumok, továbbá az olcsóbb, paneles megoldás tette lehetővé. Ily módon már nem csak az arisztokrácia kiváltsága az esztétikum élvezete a lakáson belül.

Az intarzia parketta bármilyen igénybevételnek ellenáll, jellemzői ugyanazok, mint más parkettáké. Ápolásuk sem igényel különösebb plusz feladatot, a többi parkettáéhoz hasonlóan kell eljárni.

Ezzel a megoldással csodálatos környezetet biztosíthat bárki otthonába, ami nem csak esztétikus, de roppant időtálló is.