Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Kültéri burkolat

Kültéri burkolat sokféle felhasználásra kerülhet, továbbá sokféle alapanyag adhatja alapját. Régóta megszokott a kültéri kőburkolat, legyen az akár egy gépkocsi beálló vagy egy terasz. Az utóbbi évtizedekben inkább ezek az anyagok kerültek beépítésre, hiszen könnyebb elfogadni egy kő fagyálló mivoltát.
Az elmúlt években azonban egyre gyakoribb az igény a faburkolatokra külső területeken is. Leggyakoribb felhasználási területe a medencék és tavak körül került alkalmazásra, de egyre gyakoribb a teraszok és egyéb kertrészek faburkolata is.
Hazánk klímáját figyelembe véve kicsit furcsa először a kertben a faburkolat, de ez csak azért kelt bennünk ilyen érzést, mert szokatlan. Amint végiggondoljuk a faburkolat előnyeit a kővel szemben, más érzésünk lesz ezzel kapcsolatban.
Legszembetűnőbb előnye a medence környéki burkolatnál tűnik ki, ahol nyáron, a rekkenő hőségben a kő olyan mértékben képes felhevülni, hogy égetheti talpunkat, továbbá a kifröcskölt víztől csúszóssá válhat, ezzel szemben a faburkolat bordázatának köszönhetően sokkal biztonságosabb.
Kültéri burkolat esetén nagyon fontos, hogy a faanyag választásához, továbbá a burkoláshoz is szakember segítségét kérjük. Mindenképpen olyan anyagot kell választanunk, mely ellenálló hazánk változékony időjárásával szemben. A kültéri burkolat leggyakoribb alapanyaga a trópusi fa, nem csak azért, mert képes felvenni a harcot az elemekkel, hanem a legtöbb faanyagot, összetételéből adódóan nem támadnak meg a rovarok, gombák és egyéb paraziták. Ezek a tulajdonságok adják meg a kültéri faanyag élettartamát.
A kültéri burkolat elkészítéséhez nagy szakértelem szükséges, hiszen nem csupán azt kell a kellő biztonsággal megállapítani, hogy mennyire vízelvezető a talaj egy-egy területen, de még számos tényező közrejátszhat abban, hogy hány évig leszünk képesek élvezni a „kerti-parkettánkat”.
Terasz és tetőkertek esetében fontos, hogy harmonizáljon a lakás belső részeinek színösszeállításával, a belső burkolatokkal és bútorokkal, hiszen a terasz, mintegy meghosszabbítása lakásunknak, életterünknek.
Amikor kültéri burkolatról esik szó, érdemes megemlíteni a külső falburkolatokat, melyek mostanában egyre inkább divatossá válnak. Ezzel az átalakítással rönkfa ház kinézetet kölcsönözhetünk a háznak, valamint a hőszigetelő hatása is igen jelentős.
A kötőelemek külön gondos kiválasztást igényelnek, mivel a kültéri burkolatokhoz használható fafajtáknak magas az olaj, illetve a savtartalmuk, éppen ez adja meg különleges tűrőképességüket. Ezek az anyagok károsíthatják a kötőelemeket, melynek kivédésére speciális csavarokat érdemes használni. Ezen kívül még számos apróság van, ami odafigyelést igényel, mely egy szakembernek nem okoz problémát, aki nagy jártasságot szerzett a kültéri burkolatok terén, viszont évekkel meghosszabbíthatja számunkra a burkolatunk élettartamát.