Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Lambéria

A lambéria egy bizonyos falfelület fával, illetve egyéb anyaggal történő burkolatát jelöli. Sokunkban sajnos, a lambéria szó hallatán, a negyven évvel ezelőtti lambéria inváziót juttatják eszünkbe, amikor a fal védelme, vagy divat szempontjából főként műanyag burkolattal látták el a háztartásokban az előszoba és a konyha falát. Ennek nagyon egyszerű oka volt. Tisztítása könnyű, a burkolat olcsó volt. Ízlésesnek nem volt mondható, ennek ellenére szinte minden második háztartásban feltűnt ez a megoldás.
Manapság a lambéria szinte kizárólag faanyaggal történő burkolatot jelöl, melynek anyaga leggyakrabban fenyő, ezek közül is a finn lucfenyő a legkedveltebb. A lambéria több funkcióval rendelkezik. El lehet vele takarni a fal nem kívánatos részeit, vezetékeket, továbbá hőszigetelő is egyben. Utólagos kezeléstől függően bármilyen színű lehet, mellyel hozzá igazíthatjuk a helyiség bútoraihoz.
Az is gyakori megoldás, hogy a hálószobában az ágy fejrészénél lambériával borítjuk a falfelületet, mintegy a bútor kiegészítéseként.
A belső terek kialakításakor rengeteg ötletet lehet megvalósítani lambéria által, úgy szín, mint forma szempontjából. Legyen szó akár tetőtéri helyiségekről, vagy csupán ablakok körüli falrészről, igazán otthonossá varázsolható bármilyen terület. A faanyag és a felhelyezési munkálatok összege elég széles skálán mozog, ebből adódóan bárki számára hozzáférhető ez a megoldás.
Külső lambéria
A faanyagok széles választékának köszönhetően kültéri lambériára is van lehetőség, hiszen bőséges lehetőséget kínálnak azok az anyagok, melyek annyira ellenállóak, hogy az időjárás viszontagságainak is sokáig ellenállnak.
Nagyméretű lambéria elemek lehetővé teszik, hogy házunkat olyanná varázsoljuk, mintha rönkfa építmény lenne. Ez igen csak esztétikus látvány, valamint hőszigetelés szempontjából is nagyon jó megoldás lehet.
Lambéria táblák
A padlóburkolathoz hasonlóan léteznek laminált falburkoló táblák, melyek lécrendszer nélkül is felhelyezhetők közvetlenül a falfelületre. Ezeket a táblákat saját kezűleg is fel tudjuk ragasztani. Mindenképpen érdemes azonban előzetesen szakember véleményét kérni, főként ha nedvesedő falfelületet kívánunk eltakarni a lambéria segítségével. Amennyiben nem megfelelően járunk el, a faanyag átnedvesedhet és korhadásnak indulhat.
Fautánzatok
Természetesen ma is léteznek olyan lambéria anyagok, melyek nem fából készülnek, csupán utánzatai annak. Ezek általában jóval olcsóbbak, mégis sokkal esztétikusabb akár egy olcsóbb alapanyagú valódi lambériába beruházni, hiszen az utánzat sosem nyújtja azt a komfort érzetet, amit a fa természetessége biztosít.