Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Lamella parketta

Azok számára, akik ragaszkodnak a valódi faburkolathoz, ám lehetőségeik beszűkültek, új teret nyitott a lamella parketta. A lehetőségek tárháza kiszélesedett ezzel a megoldással.

A lamella parketta lerakás után teljesen azonos képet mutat a hagyományos, csaphornyos parkettáéval. Ezzel szemben vastagsága jóval elmarad mögötte, ami kiváló megoldást nyújt padlófűtés feletti burkolatokhoz. Természetesen, ebben az esetben is van egy maximális hőmérséklet, mely felett a lamella parketta is károsodhat, ebből adódóan odafigyelést igényel, hogy 28 celsius fok alatti legyen a fűtött hőmérséklet.

A lamella parketta léceinek élkiképzése csaphorny nélkül történik, gyakori, hogy alul ragasztóhoronnyal vannak ellátva. Nagy népszerűségnek örvend a műanyaghálóval összefogott lamella parketta, mely ezáltal különböző alakzatokban van összerakva, így ragadva meg a mozaikparketta előnyeit.

A lamella parketta faanyaga

A lamella parketta leggyakoribb anyaga a tölgy, bükk, kőris és akác, de előfordulnak a cseresznye, dió és juhar általi kivitelezések is. Ebből is látszik, hogy faanyagát és a mintázatot tekintve igen nagy változatosságot kínál bárki számára a faburkolat eme fajtája, mely egyszerre igényes és praktikus.

A lamella parketta mérete és mintázata

A táblák mérete eltérő, igény szerint választható ki a számunkra legideálisabb.
A mintázat szerint készül kockában, angol kötésű mintázatban és halszálkás mintázatban is.

Károsodás

Abból adódóan, hogy leggyakoribb esetben padlófűtés miatt kerül választásra a lamella parketta, a hőmérsékletből adódó károsodás is előfordul, melynek oka csupán a nem megfelelő odafigyelés. Előfordul, hogy túlfűtjük a helyiséget, nem vesszük figyelembe a parketta hőmérséklet igényeit, továbbá az is gyakori, hogy nem kísérjük figyelemmel a megfelelő páratartalmat. Ez a típusú burkolat ugyanúgy reagál az alacsony páratartalomra, mint a hagyományos parketták. Képes a kiszáradásra, a felpúposodásra.

Az is előfordulhat, hogy nem megfelelő módon lett leragasztva a burkolat, és egy-egy helyen feljönnek a lécek.

Javítás

A lamella parketta valóban előnyös minden szempontból, ugyanis akár ragasztásból eredő hibákat vélünk felfedezni, akár a fűtés vagy a páratartalom okozza a felpúposodást, a javítást lehetséges lécenként végezni. Amennyiben szakszerű segítséget kérünk ennek javításához, nem fog meglátszani a különbség.

A fenti tényezők által láthatjuk, hogy a lamella parketta valóban a hagyományos és mozaik parketta előnyeinek egyesülése.