Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Mozaik parketta

A mozaik parketta azok részére lehet jó választás, akik az olcsóbb kivitelt részesítik előnyben, ennek ellenére ragaszkodnak a valódi parkettához. A mozaik parketta, a hagyományos parkettákhoz hasonlóan tömör keményfából készül, csak a lécek keskenyebbek, mindössze 8-10 mm-esek, szélességük mértéke változó.

A léceket hálóra ragasztják, melyek így táblásítva kerülnek forgalomba, a táblák négyzet alakúak. Ennek nagy előnye, hogy gyorsan burkolható a felület. Egyetlen hátránya, hogy mintázat szempontjából beszűkülnek a lehetőségek.

Nagy előnye, hogy padlófűtés esetén is alkalmazható, melyre a kis mérete ad lehetőséget. Arra azonban érdemes ügyelni, hogy a 28 celsius fokot ne haladja meg a padló hőmérséklete, mert az már a mozaik parketta károsodásához vezethet.

Takarékos megoldás

Elsősorban a lécek vastagsága olcsóságának egyik oka, ez a leggazdaságosabb kivitele a valódi parkettának. Gazdaságosságának másik fontos tényezője, hogy a vastagságától függetlenül, akár négyszer is felújítható a felület.

Talán ez az elsőrendű oka annak, hogy ezt a parkettát gyártják a legnagyobb mennyiségben, igen nagy rá a kereslet, hiszen a kis költségvetésű felújításoknál is jó megoldást jelent a természetes burkolat kialakítására.

Faanyag

Igen sokrétű a választék, hiszen sokféle fából készítenek mozaik parkettát. Leggyakoribb faanyag ehhez a típushoz a tölgy, bükk, kőris, akác, juhar. Némelyik gőzölt kivitelben is alapanyagot ad a parkettához, ezzel is szélesítve a színárnyalatokat.

A mozaik parketta mintázata

A mozaik parketta legáltalánosabb mintázata a négyzetrácsos paralel, de ezen kívül az angolmintás és a halszálkás is gyakori. Szín és mintázat tekintetében csupán az egyéni ízlés a meghatározó.

Mozaik parketta és a páratartalom

Főként a társasházakra és a panellakásokra jellemző a kórosan alacsony páratartalom, mely amellett, hogy igen káros az egészségre, a parkettát is tönkreteheti. Amennyiben a levegő nedvességtartalma 50% alá esik, úgy a természetes parketta, így a mozaik parketta is kiszáradhat. A kiszáradás hatására az elemek között rések keletkeznek, huzamosabb ideig tartó szárazság hatására fel is válhatnak egyes elemek.

A párásítás hagyományos módja a nagylevelű növények telepítése a lakásban, azonban súlyosan páraszegény környezetben ez nem elegendő.
Mindenképpen érdemes egy párásító készüléket beszerezni, mely által nem csak komfortérzetünk és egészségünk kapjuk vissza, de parketta burkolat is teljes épségében marad meg hosszú évekig.