Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket : 06-30/9466-174
                                   

Magyar nyelv Német nyelv
 

Parketta alátét

A parketta alátét több szempontból is elengedhetetlen kellék. Funkciója sokrétű. Amennyiben valaki töltött már el hosszabb időt lakótelepi lakásban, illetve emeletes társasházban, az nagyon jól tudja, mennyi bosszúságot képes okozni a lépések zaja a parkettán. A parketta alátét egyik nagy előnye a zajszűrő képessége, mely erőteljesen megnöveli a komfortérzetet a lakók számára.

Természetesen szakember szükséges ahhoz, hogy a hangszigetelés a lehető legnagyobb mértéket elérje, hiszen elengedhetetlen a dilatációs habcsík alkalmazása, mely szükséges az oldalfalaknál, ezzel megakadályozzuk a hanghíd létrejöttét és a lépészajok a lehető legminimálisabbra csökkennek.
A parketta alátét másik nagy előnye, hogy a padló apróbb egyenetlenségeit kiegyenlíti. Ez nem jelenti azt, hogy hullámos aljzat esetében nincs szükség előzetes aljzatkiegyenlítésre, de ha az egyenetlenségek nem haladják meg a 2-4 mm-t, akkor a kiegyenlítést pótolja a parketta alátét. Ilyen esetekben el lehet hagyni az előzetes kiegyenlítést, ami a burkolat árát és elkészülési idejét is jelentősen csökkenti.

Másik nagy előnye a hőszigetelő és párazáró tulajdonsága, mindezek ellenére padlófűtés esetén is alkalmazható. Leggyakrabban polifoam hablemez vagy extrudált polisztirén alátét kerül alkalmazásra. A polisztirén egy speciális szerkezetű műanyag, mely éppen a szerkezetéből adódóan nedvességtaszító és szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik.

A párazárás mértéke erősen meghatározza a parketta vetemedésére való esélyeket. Amennyiben védve van a faanyag a nedvességtől, úgy megóvjuk a felpúposodástól, továbbá kizárjuk a gombásodás és penészedés esélyeit.

A parketta alátét típusai közül nagyon nagy odafigyeléssel kell választani, hiszen sok tényező határozza meg, hogy mely termék a legoptimálisabb saját igényeinknek.

Mindenképpen figyelembe kell venni, hogy mekkora a helyiség páratartalma, milyen erős párazárásra van szükség, továbbá milyen hőmérsékletnek lesz kitéve az aljzat, és ez padlófűtés által lesz szabályozva, vagy másmilyen módon. Ez a két tényező már önmagában erősen meghatározó a termék kiválasztásánál.

Ezen túl érdemes előzetesen felmérni az aljzat egyenetlenségeket, valamint meghatározni, hogy mekkora zajcsökkentésre van szükség.
Első ránézésre túl soknak tűnhet, amihez igazodnunk kell, de a legoptimálisabb komfortérzet eléréséhez, továbbá a parketta leghosszabb élettartamához minderre szükség van.