Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Parketta ápolószerek

A parketta általában hosszú élettartamú. Az sem ritka, hogy egy felület több generáción keresztül része az otthonnak. Ezért nagyon fontos a gondos választás, de legalább ugyanannyira fontos a parketta állapotának fenntartása, mely több tényezőt foglal magában.

A parketta ápolásának részét képezi az ápolószerek alkalmazása, a megfelelő tisztítás, valamint a megfelelő páratartalom és hőmérséklet biztosítása.

Hőmérséklet és páratartalom

Amikor túl magas egy helyiségben a hőmérséklet és túl alacsony a páratartalom, akkor a legjobb parketta ápolószerek sem tudják megóvni a faburkolatot a kiszáradástól. A parketta számára az ideális hőmérséklet 22 celsius fok körül mozog, az optimális páratartalom 55-60%. Amennyiben a helyiség levegője ennél szárazabb érdemes párásító készüléket alkalmazni, mely egészségünknek is jót tesz és a parkettát is megóvja.

A parketta tisztítása

A parketta tisztítását feltétlenül a szilárd szennyeződés eltávolításával kell kezdeni, melyre legalkalmasabb a porszívó, hozzá tartozó parketta fejjel. Ez azért nagyon fontos, mert a parkettán maradt porszemek nedves tisztítás alkalmával, a rongy alá kerülve felkarcolhatják a felületet.

A parkettát tilos bő vízzel felmosni. Legideálisabb puha, nedves ronggyal feltörölni a felületet. A vízhez érdemes parketta ápolószert hozzáadni, de kizárólag erre a célja gyártott terméket. Véletlenül se próbálkozzunk mosogatószerrel vagy egyéb zsíroldó vegyszerrel, mert az árt a parketta felületének. Ugyanez érvényes a súrolószerekre is, melynek durva szemcséi csúnyán felkarcolják a parkettát.

A parketta ápolása

Manapság a piacon parketta ápolószerek sora kínálkozik, melyek jobbnál jobb minőségűek. Speciális ápolószerekre szükség van évente néhány alkalommal, hogy a parketta visszanyerje eredeti szépségét, fényét.

Némely parketta ápolószer egyszerre tisztít és ápol, ezek főként az olajozott, viaszolt felületek esetén nagyon fontosak. Az ilyen ápolószerek visszapótolják a kiszáradt felületek viasztartalmát, szinte testápolóként újítják meg a faanyagot.

Parketta ápolószer beszerzésekor mindenképpen vegyük figyelembe a parketta faanyagát, és lehetőség szerint kifejezetten ahhoz való anyagot vásároljunk.

Külön ápolószer lett kifejlesztve a valódi fa ápolására, a laminált parkettára, valamint a parafa parkettára is. Ezen kívül fontos tényező, hogy a parketta milyen pácolást, olajozást, viaszos kezelést, lakkozást kapott, ezekhez mérten kell kiválasztani a legoptimálisabb parketta ápolószert, hogy a hatékonysága megőrizze a burkolat minőségét nagyon hosszú ideig.