Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket : 06-30/9466-174
                                   

Magyar nyelv Német nyelv
 

Parketta és a megfelelő aljzat

A parketta időtállósága nagymértékben függ az aljzat előkészítésétől. A parketta minőségétől függetlenül ez egy nagyon fontos tényező. Amennyiben erősen ellenálló, igen kemény fából készül a burkolat, akkor sem bízhatunk az anyag keménységében, ugyan sokkal hosszabb ideig tart, de a kemény fa is elhajolhat, megvetemedhet, ha az aljzat túlságosan egyenetlen, vagy túl nedves a felület. Olcsóbb burkolatok esetében ez fokozott veszélyforrás lehet.

Aljzatkiegyenlítés

Bebizonyított tény, hogy a parketta alátét valamilyen mértékben kiegyensúlyozza az aljzat egyenetlenségeit, ez mégsem pótolja az alapos kiegyenlítést.
Az aljzat egyenetlenségeit nagyon egyszerű meghatározni, csupán egy hosszú, egyenes léc szükséges hozzá, legoptimálisabb egy nagyméretű vízmértéket alkalmazni. Amennyiben az aljzatra fektetve réseket látunk az felület és a léc között, akkor mindenképpen előkészítésre van szükség, hiszen ideális állapotban a megfelelő aljzat a teljesen sík felület.

Napjainkban az aljzatkiegyenlítők önterülők. Megfelelő arányban való kikeverésekor szétfolyik az aljzaton. Érdemes egy fogazott simítóval „átfésülni”, de léteznek kifejezetten erre a célra kifejlesztett tüskés hengerek. A tüskés henger az esetleges csomókat is eldolgozza a kiegyenlítő anyagban, amennyiben a keverés nem sikerült tökéletesen. Ezután már csak várni kell egy teljes napot, hogy a kiegyenlítő anyag megkössön, és máris kész a megfelelő aljzat a parkettázáshoz.

Aljzatkiegyenlítő vásárlásakor nagyon alaposan nézzünk körül, vegyünk figyelembe minden tényezőt, melyek közül legfontosabb, hogy milyen felületre kerül az, valamint milyen terhelésnek lesz kitéve a fölé kerülő burkolat.

Száraz, tiszta aljzat

A parketta lerakása előtt győződjünk meg arról, hogy az aljzat teljesen száraz és tiszta. Főként ragasztás esetén nagyon fontos, hiszen a ragasztó poros felületen képtelen megkötni, ami azután a lécek fellazulásához vezet. A szárazság nagyon fontos abból a szempontból, hogy a burkolás után ne a faanyag szívja fel a maradék nedvességet, mert az a parketta vetemedéséhez fog vezetni. A por megkötéséhez használjunk alapozó adalékanyagot, mely amellett, hogy megköti a port, növeli a ragasztó tapadását, ezzel növelve a segédanyag hatékonyságát.

Beton nedvesség

A beton nedvességtartalma nem haladhatja meg a 2-3%-ot. Ez főként újépítésű lakásoknál gyakori probléma, hogy nem hagynak elég időt az aljzat kiszáradására.

Beton nedvességének megállapítása

A legegyszerűbb egy erre szakosodott cégtől megrendelni a szolgáltatást, akik megfelelő műszerek segítségével képesek bemérni a pontos nedvességtartalmat.

Előfordul, hogy erre nem adódik lehetőség, vagy a kis felület, illetve költségkímélő szempontból nem szeretnénk igénybe venni ezt a szolgáltatást. Ennek elkerülésére is van lehetőség, bár közel nem pontos, de megállapítható, hogy az aljzat megfelelő-e a parketta fektetésére.

Próbáljuk a betonról összesöpörni a lerakódott porréteget. Abban az esetben, ha a por csomókba összetapad, akkor egyértelműen túl nedves a felület, az aljzat még nem áll készen a burkolásra.

Másik módszer a fóliapróba. Ragasszunk fóliát az aljzatra, biztonságosabb, ha több darabbal kísérletezünk az aljzat különböző pontjain. Egy nap elteltével vizsgáljuk meg a leragasztott darabokat. Amikor a beton még túl nedves, a fólián párakicsapódás keletkezik, továbbá a fóliát felszedve, a beton színe kissé megváltozik. Amennyiben nem tapasztalunk hasonlót, akkor megfelelő az aljzat a burkolásra.

Érdemes erre a pár tényezőre figyelmet szentelni, hiszen hosszú évekkel meghosszabbíthatjuk a parketta élettartamát, valamint rengeteg bosszúságtól kíméljük meg magunkat a későbbiekben.