Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Parketta és a pára

Otthonunk túl magas vagy túl alacsony páratartalma, különböző tünetekkel, de nagyon káros az egészségre. Amennyiben egy helyiségben megfelelő a hőmérséklet, mégsem érezzük jól magunkat, van egyfajta non-komfort érzetünk, annak leggyakoribb oka a páratartalom nem kielégítő százaléka.
Ez nem csak az egészségünkre, de parkettánk épségére is igen nagy befolyással bír. Akármennyire kemény a faanyag, alapos a fektetés és az utókezelés, akkor is hatással van a burkolatra a relatív páratartalom.

A magas páratartalom hatása a parkettára

Ez a ritkább eset, de előfordul, hogy egy lakás túl nedves, így a páratartalom túl magas. Ilyen esetekben a parketta felszívja a nedvességet és megdagad, felpúposodik. Egyenetlenné válik és ez nem szép látvány.

További okai lehetnek a magas páratartalomnak, ha túl sok nedves ruhát szárítunk abban a helyiségben, ha túl sok ember lakja a szobát, ezáltal a kilégzésük megemeli a páratartalmat, valamint az is előfordul néha, hogy párásító készülékünket túlszabályozzuk.
Ne feledkezzünk meg arról, hogy a betonból is képes a parketta felszívni a nedvességet, ezért nagyon fontos, hogy teljesen kiszáradt betonra burkoljunk.

A gyakori, bő vízzel való felmosás is a faanyag átnedvesedéséhez vezethet, mely által hasonló tüneteket produkál, bedagad, eldeformálódik.

A túl alacsony páratartalom hatása a parkettára

Ez a gyakoribb eset, amikor a páratartalom túl alacsony, száraz a levegő, ezáltal a parketta elkezdi leadni a nedvességet és kiszárad. Kiszáradás folytán összezsugorodnak a lécek, majd közöttük rések keletkeznek. A hézagossá vált parketta gyakran fel is válik az aljzatról.

Az alacsony páratartalom a régebbi panellakások jellemzője, mivel ott a száraz panel elemek folyamatosan vonják el a nedvességet a légtérből. Ezen kívül is gyakori egyéb társasházakban, valamint családi házakban is, hogy a páratartalom nem éri el a kívánatos 45-55%-ot.

Párásítás

A párásítás legősibb módja vízzel telt cserépedényeket elhelyezni a szobában, leggyakrabban a fűtőtesteken. Ez teljesen jó megoldás, egyetlen hátránya, hogy külön műszert kell beszereznünk ahhoz, hogy tisztában legyünk a pára százalékos arányával a lakóhelyiségben.

Korszerűbb és egyszerűbb módszer hidegpárásító vagy melegpárásító készülék alkalmazása, mely elektromos úton történik. A legtöbb automata szabályzóval van ellátva, így nincs más dolgunk, mint beállítani a kívánatos páratartalmat.

A parketta és a pára viszonya fontosabb, mint azt gondolnánk. Nem optimális körülmények biztosítása esetén a leggondosabb lakkozás és egyéb utókezelés sem védi meg a parkettát a kiszáradástól, illetve bedagadástól. Figyeljünk erre oda, hogy hosszú időn át képesek legyünk megóvni a burkolat értékét.