Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Parketta segédanyagok

Parketta választásakor a legtöbb emberben fel sem merül, hogy a segédanyagok választása legalább olyan fontos, mint maga a parketta. Amikor szakember segítségét vesszük igénybe a parkettázás előkészületeihez, akkor ő gondoskodik arról, hogy ezek a segédanyagok a legjobb minőségűek legyenek, hiszen azokkal dolgozni is könnyebb, továbbá a parketta élettartamát is erősen befolyásolja.

Aljzat kiegyenlítő

Annak ellenére, hogy a parketta alátét valamilyen mértékben alkalmas az aljzat egyenetlenségeinek korrigálására, érdemes kiegyenlíteni a felületet. Ez a munkafázis csupán egy nappal növeli meg az időtartamot, de biztosak lehetünk abban, hogy teljesen sík felületet kapunk, amire azután fektetjük a parkettát.

Akár tömör fa parkettáról, akár laminált parkettáról van szó, ha túl nagy a felületi egyenetlenség, a parketta elhajlik, könnyebben vetemedik, valamint a parketta alátét párazárása sem lesz tökéletes.

Az aljzat kiegyenlítő használata nagyon egyszerű, ezek túlnyomó részben önterülők, ebből következően nem igényel túl nagy szakmai hozzáértést az alkalmazása, a parketta épségét viszont évekkel meghosszabbíthatja.

Parketta ragasztók

A legfontosabb parketta segédanyag a ragasztó, mely napjainkban a leggyakoribb kötési mód. Ragasztók közül vannak természetes eredetű ragasztók, ásványi eredetű ragasztók, valamint szintetikus ragasztók.

Több tényezője van a ragasztó választásnak. Ezek közül csak egy a parketta típusa. Emellett figyelembe kell venni, hogy milyen felületre kerül a segédanyag, valamint azt, hogy milyen igénybevételnek lesz kitéve, milyen hatások érik a későbbiekben, hiszen padlófűtés felett nyilvánvalóan egész másféle hőhatások érik a ragasztót, mint a terasz felületén. Fontos, hogy a ragasztó jó minőségű legyen, valamint az szakszerűen legyen felhasználva.

Parkettalakk

A parketta használata során a lakk mintegy védőpajzsot képez a burkolat felületén. Funkciója többszörös. Megóvja a parkettát a kopástól és a sérülésektől, továbbá esztétikus, fénylő felületet biztosít.

Az utóbbi években kifejlesztésre került az oldószermentes lakk, mely nagy áttörést jelentett a parketta segédanyagok területén. Bebizonyított tény, hogy az oldószeres lakk használatakor kibocsátott mérgező gázok a száradás után évekkel is folyamatosan káros hatással vannak az egészségre. Az oldószermentes lakkra ez nem érvényes, így egészségünk megőrzése szempontjából ez a megoldás javasolt.

Fugázók

A parketta tömítő és fugázó egy rugalmas anyag, mely a hézagok kitöltésére alkalmas. Ragasztásra is kiváló, de főként azokon a területeken érdemes alkalmazni, ahol elmozdulás lehetséges két felület között. A legjobb minőségű fugázók lakkozás előtt és után is felhasználhatók.

Olajok

A parketta olajok napjainkban igen elterjedtek. Egyrészt azért, mert egész más hatást kölcsönöznek a parkettának, mint a lakk, másrészt utószínezésre alkalmas segédanyagok. A természetes megoldások kedvelőinek főként ez a megoldás javasolt, de természetesen a faanyag fajtája erősen meghatározza a felhasználás lehetőségeit.

Szerszámok, gépek

A szerszámok és gépek nem tartoznak a segédanyagok kategóriájába, mégis fontos tényező a szép felület kialakításához. Nem a legfontosabb tényezője ugyan, de ez is egyik oka annak, hogy miért forduljunk szakemberhez a parketta fektetéséhez, főként abban az esetben, ha különleges parkettára esett a választásunk.