Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Parketta védelem

Vannak parketták melyek kevésbé sérülékenyek, mint a többi, de a közhiedelemmel ellentétben a legkeményebb, legjobban ellenálló és legrugalmasabb parketták is képesek megsérülni.

Nagyon sokat számít, hogy milyen kezelést kapott a faanyag a beépítés előtt, valamint a parketta fektetés után mennyire volt aprólékos és milyen minőségű segédanyagokkal történik az utókezelés. Mindezek ellenére érdemes néhány dologgal kapcsolatban elővigyázatosnak lennünk és megtennünk a megfelelő óvintézkedéseket.

Parketta védelem szempontjából nem árt tudnunk, hogy a parketták rémálma a női cipősarok. Amennyiben otthonunkban vagyunk érdemes óvakodni attól, hogy a parkettán lábbeliben mászkáljunk. A női cipők sarka sokkal kisebb felületen érintkezik a felülettel, ebből adódóan nagyobb nyomás nehezedik arra a kis területre, így mélyebb karcolást ejt a parkettán. Ettől függetlenül a férfiaknak sem ajánlott cipővel a parkettára lépni, hiszen a cipőtalpra tapadt szennyeződés is felkarcolhatja a fa tetejét.

A bútorok lábára és a sarkokra, melyek érintkeznek a burkolattal, puha filcet érdemes erősíteni. Nem csupán abban az esetben, amikor bútormozgatásra kerül sor. Bizonyára többen éreztek már ahhoz hasonlót, mintha mozogna alattunk a padló, amikor az utcán egy-egy súlyosabb jármű elhalad a ház előtt. Ilyenkor valóban apró rezgések sokasága mozgatja meg a tárgyakat, így a bútorokat is, ami a parkettával érintkezve apró sérüléseket okoz. Hosszú idő elmúltával, a bútort elmozdítva azt láthatjuk, hogy a lábainál valóban össze van karcolódva a burkolat.

Parketta védelem szempontjából nagyon körültekintően kell eljárni az aljzat tisztításakor. Legoptimálisabb alaposan porszívózni, erre alkalmas parkettafejjel, mielőtt nedves ruhával végigtörölnénk a parkettát, mert a törlőrongy alá kerülő szennyeződés is végig karcolhatja a fa felületét. A zenekedvelők körében igen gyakori kérdés, hogy a nagyobb méretű hangfalak rezgésétől hogyan óvjuk meg a parkettát. Két dolgot érdemes megtenni. Vannak kifejezetten erre kifejlesztett apró, tüskés alátétek, melyet nem túl könnyű elhelyezni a hangfalak alján, de ha sikerül, utána nyugodtak lehetünk, a parketta védve van. Ez a parketta védelem fokozható, ha a hangfal tetején egy nehéz márványlapot helyezünk el, ami súlyából adódóan leredukálja a rezgés erejét.

Sokáig nagy fejtörést okozott a görgős kerekű, irodai székek alátéte. Hosszú időn keresztül vékony szőnyeg került a görgős székek alá, ami sokkal jobb megoldás volt, mintha közvetlenül koptatják a görgők a parkettát, mégsem tűnik tökéletes megoldásnak. Az utóbbi években kifejlesztésre került olyan átlátszó székalátét, mely tökéletesen védi az aljzatot a görgő általi sérüléstől, továbbá átlátszóságának köszönhetően nagyon kevéssé rontja a parketta esztétikai összhatását.