Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Parkettázás

A parkettázás megkezdése előtt minden esetben ki kell egyenlíteni az aljzatot. Bármilyen parkettáról van szó, valamint bármilyen lerakási módszerről, az egyenetlen aljzat tönkreteheti rövid idő alatt a parkettát, ezért ezt a munkafázist nem érdemes kihagyni.

Parketta lerakása

A parketta lerakás nagyon sokféle módon történhet, ezt mindig az adott parketta típusa határozza meg. Egyes esetekben adott a választás lehetősége, de legtöbbször szorosan meghatározó a parketta előzetes kialakítása, a lerakás módjához. Másik fontos tényező a parkettázás módjának kiválasztásakor az aljzat minősége. Ez a két tényező kerül összevetésre, melynek alapján a parkettázást végző szakember kiválasztja a megfelelő módszert.

Szegezett lerakás

A hagyományos hajópadlók esetében, néha a csaphornyos parkettáknál is alkalmazható a párnafák alkalmazása, mely az aljzatra kerül fektetve, majd erre szegekkel erősítik a parkettát.

Ragasztás

A ragasztás a parkettázás egyik leggyakoribb módja. Ez alkalmas egy-, illetve kétrétegű parketták rögzítésére.

Úsztatás

A készparketták leggyakrabban úsztatva kerülnek az aljzatra, mely ragasztás nélkül, az aljzatra terített filc vagy műanyag rétegre kerül rá. Ebben az esetben a padló szabadon mozog az aljzaton.

Felületkezelés

A parketta lerakása után a felületkezelés módszerét kell meghatározni, mely lehet akár lakkozás, viaszolás vagy olajozás. Mindhárom módszer különböző képet fog mutatni az elkészülte után. A módszert egyrészt a faanyag, másrészt az ízlés alakítja. Az is befolyásolja a felületkezelés, hogy kívánunk-e utólagos színváltoztatást eszközölni a burkolaton, vagy az eredeti színét szeretnénk megtartani. Továbbá vannak akik inkább a matt felületet részesítik előnyben, de sokaknak a csillogó, lakkozott felület felel meg inkább.

Szegélyezés

A parketta szegélye nem csupán azt a funkciót látja el, hogy eltakarja a kisebb réseket a fal és a padló találkozásánál, hanem nagyon tetszetős lábazatot alkothat. A parketta kiválasztásakor érdemes a hozzá színben és anyagban alkalmas szegélyeket kiválasztani, így később ez nem okoz problémát.

A szegély általában a parketta felületén kerül rögzítésre szegezéssel vagy ragasztással. Úsztatott padlók esetében a falfelülethez kerül rögzítésre a szegély, hogy ezzel se akadályozza a padló mozgását.

Parketta javítás és felújítás

A parkettázás munkálatainak jelentős részét képezi a javítás és a felújítás. Ez nyilvánvalóan abból a tényből adódik, hogy a parketta élettartama gyakorta 40-50 év, de ennek akár a többszöröse is lehet. Ilyen esetekben bizonyos időszakonként szükség van a burkolat csiszolására és újra lakkozására annak érdekében, hogy a kopás nyomokat eltüntessük és továbbra is méltó dísze legyen otthonunknak a burkolat.

Parketta ápolás

A parkettázás munkafolyamatainak ugyan nem képezi részét a parketta ápolás, ellenben szorosan kapcsolódik hozzá, mivel az idő tényező nagyon fontos szempont. Megfelelő ápolással épségben képesek vagyunk megtartani a parkettázott felületeket, valamint a felújítás időszakait is több évvel elhalaszthatjuk.