Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Cseresznye

A cseresznye az egyik legkeresettebb, valamint a legértékesebb belsőtéri faanyag. Eleganciája és kiemelkedő szépsége, tüzes vörösessége által vált ennyire meghatározóvá a belsőépítészetben. Elsőrangú alapanyaga a reprezentatív terek kialakításának.
A cseresznye
A cseresznye elsősorban Amerika, Ázsia és Európa mérsékelt égövi területein őshonos. Magyarországra a negyedik századba került, akkor kezdődött hazai termesztése. A cseresznye igen munkaigényes, az időjárással szemben nagyon érzékeny, ezek a tulajdonságai teszik drága faanyaggá, ebből következően igen keresetté.
A cseresznyefa nagyon ritkán haladja meg a húsz méternél magasabb termetet. Törzsét gyűrűsen elváló kéreg takarja, mely fényes, vörösesbarna.
Cseresznyefa jellemzői
A cseresznye kéreghez közelebb eső része (szíjács) sárgásfehér, belső része, mely az elhalt sejtekből áll (geszt), vörösesbarna, néhol zöldes csíkoltsággal. Csíkoltság és rajzosság jellemzi, mely elsősorban az évgyűrűk határozott elkülönülése okoz.
A cseresznye nagyon kis hajlamot mutat a vetemedésre, könnyen szárítható. A későbbi megmunkálás is könnyen végrehajtható. Gyakran gőzölik, hogy még könnyebben hajlíthatóvá tegyék a faanyagot.
A cseresznyének legnagyobb vonzereje, a vöröses tónus, melyet még jobban kihangsúlyoz a pácolás. Pácolás hatására még tüzesebbé válik, mely még látványosabb külsőt kölcsönöz számára.
A cseresznye ugyan könnyen kezelhető, megmunkálható, de megvan az a hátrányos tulajdonsága, hogy nem időjárásálló, valamint kevésbé tartós, mint más faanyagok. Éppen ezért főként bútorok és dísztárgyak készítésére alkalmas. Gyakori, hogy szegélyléceket készítenek belőle, de parketta formájában is használatos, bár leginkább kisebb forgalmú helyeken ajánlott.
Védelem
A cseresznye nem csupán értékes, de kényes fafajta is. Fény hatására a kezelt faanyag sötétedhet, ezért nagy odafigyelést igényel, hogy a felület kezelésekor erre vonatkozó kezelést is kapjon a felület UV alapozó vagy pigment pác formájában.
Arra is külön érdemes ügyelni, hogy a nedves fa nem érintkezhet acél és réztárgyakkal, mert ennek hatására óhatatlanul foltosodik.
Ezekből láthatjuk, hogy igen kényes alapanyaggal van dolgunk, melyért bőségesen kárpótol minket a gyönyörű felület.