Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Fehér bükk

A bükkből készült parketta gőzölés nélküli változata a fehér bükk parketta, melynek színe közel áll a fehérhez, a világos színek kedvelőinek tökéletes választás lehet.
Bükk
A bükk egész Európa területén előforduló fafajta. Hazánkban a 600 méter feletti területek erdőalkotó fája, mivel a hűvösebb éghajlatot kedveli. A Kárpátok némely részén egyeduralkodó vezérfa.
Méretét tekintve 40 méter magasra is képes megnőni.
Felhasználása nagyrészt a bútoripar területén és a parketták alapanyagaként jelentős. Régebben kedvelt fűtőfája volt a fazekasoknak, mivel nagyon magas hőmérsékleten és lassan ég.
Faanyag színe
A bükk tökéletes, majdnem homogén színezettel rendelkezik. Halványsárga, némely esetben rózsaszínes vagy szürkés tónusú. Kedvelt színét főként annak köszönheti, hogy a szíjács és a geszt nem válik el élesen egymástól.
Álgeszt
Sajnálatos módon az álgeszt ma már nagyon gyakori része a faanyagnak, mely egy betegség tünete, és vörösesbarna rajzolatot ad a faanyagnak. Ezt a problémát csak úgy lehet homogenizálni, ha a faanyag gőzölésre kerül, mellyel elveszítjük azt a hihetetlenül világos színt, mely a bükk sajátja.
Gőzölés
Gőzölés hatására a bükk elkezd sötétedni, egyfajta vöröses árnyalatot ölt. Az álgeszt színe nem változik a gőzölés során, ennek révén színben sokkal közelebb kerülnek egymáshoz a faanyag részei, így sokkal homogénebb felületet kapunk. Sajnos ezzel elveszítjük a világos színt, de nem válik külön az álgeszt rajzolata.
A bükk gőzölése igen nagy szakértelmet kíván, mivel a túl magas hőmérséklet, továbbá a hosszú ideig tartó gőzölés során szürke árnyalatot kap a faanyag, így elveszíti egyedi, vöröses jellegét.
Fehér bükk parketta
A fehér bükk parketta sokkal kényesebb, mint gőzölt társa. Bár nagyon könnyen megmunkálható, de nagy odafigyelést igényel. Hajlamos a repedésre, vetemedésre. Ezek miatt szegelés és csavarozás előtt előfúrás javasolt, nehogy felrepedjen a faanyag.
Tartóssága sok más faanyag mögött áll. Kizárólag beltérre alkalmas a használata, továbbá fényérzékeny. UV védelemre mindenképpen szükség van, mert sárgulni kezd a felület, ha erős napsugárzásnak van kitéve.
Felületkezelés szempontjából hálás anyag a fehér bükk, mivel jól pácolható, továbbá minden előkezelés nélkül könnyen lakkozható.
A fehér bükk parketta különleges színe miatt igen közkedvelt, nagyon szép világos, vidám színt varázsol az egész helyiségben.