Parkettaweb.eu
   


Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket : 06-30/513-5322
                        

                                   

Magyar nyelv Német nyelv
 

Füstölt tölgy

A füstölt tölgy egy teljesen sötét tónusú, kemény faanyag, mely ideális parketta készítésére. Esztétikus és tartós.
Tölgy
A tölgy elsősorban a hegyvidék fája. Változatos erdőtársulásokban is megtalálható. Leginkább kedvelt magasság számára a 600 méter. Hazánkban elsősorban a kocsánytalan tölgy és a kocsányos tölgy a jellemző. Fellelhetősége a Pilisben, a Mecsekben, a Zempléni hegységben és a Budai hegyekben van.
A tölgy mérete igen változatos. A cserjétől a 35 méteres magasságig terjed.
A tölgyfa anyaga
A tölgy értékes keményfa, mely jól faragható gőzölés után. A szárítása nagy szakértelmet igényel, mert igen erősen hajlamos a repedezésre. A fa gesztje barna, szíjácsa sárgásfehér és igen keskeny.
A tölgy az egyik legszélesebb skálán felhasználható fafajta. Ezt elsősorban tartósságának és keménységének köszönheti. Ezért amellett, hogy belsőépítészetben gyakori elem, ipari fának is kiváló.
Különleges tulajdonsága a magas csersavtartalom, ez adja meg a nagymértékű biológiai ellenállóságát.
A tölgy füstölése
A faanyag színének megváltoztatása gyakori igény napjainkban. Erre több módszert is kifejlesztettek ma már. Ezek közé tartozik a színes pácolás, a színezett lakkok, valamint az olajok.
A füstölés képes a faanyag színét drasztikusan megváltoztatni anélkül, hogy színes lakkokat, vagy egyéb hasonló felületkezelést kellene alkalmazni.
A fafüstölés lényege az ammónia gőz, melyben néhány órán át tartják a füstölésre szánt faanyagot, melynek hatására az elsötétül. Az ammónia a csersavval lép reakcióba, ezért a tölgy, melynek alapvetően igen magas a csersavtartalma, erre kiválóan alkalmas, az eredmény igen látványos.
A füstölés hatására a tölgy nem csupán sötét tónust ér el, hanem erezete is jobban kirajzolódik a felületen, mely esztétikusabb hatást kölcsönöz számára.
Füstölt tölgy parketta
A füstölt tölgy minden szempontból előnyös választás a sötét színek kedvelői számára, hiszen nem csupán esztétikus, de tartós, kemény felületet kapunk általa, mely nyugodt szívvel lerakható az erősebb igénybevételnek kitett helyeken is. Valószínűleg ennek köszönheti, hogy nagyon régóta az egyik legkedveltebb faanyagok közé tartozik az egész világon.
A tölgyek azon túl, hogy a bútoriparban a legjobban közkedvelt anyagok közé tartoznak, igen korán rájöttek, hogy a parketta és lépcső anyagát tekintve is igen hálás és szép, ezért is ennyire keresett a belsőépítészek körében.