Parkettaweb.eu
   


Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket : 06-30/513-5322
                        

                                   

Magyar nyelv Német nyelv
 

Gőzölt akác

Az akác kezelés nélkül is különlegesen tartós faanyag, melyet a gőzölés még ellenállóbbá, valamint esztétikusabbá tesz. Éppen ezért igen gyakori alapanyag a bútorok és burkolatok, elsősorban a parketták terén.
Akác
Az akác igen nagy termetű fa, a 35 métert is eléri. Előnyös tulajdonságai közül az egyik legfontosabb, hogy gyorsan növő és hosszú élettartamú, gyakran eléri a 250 éves kort is.
Európában nem őshonos növény, csak a XVII. században kezdték el telepíteni. Magyarország élen járt az akác telepítésben, tökéletes eszközt jelentett a futóhomok megkötésében.
Az akác hálás növény, kifejezetten kemény, tartós fája van, mely lehetővé teszi, hogy nagy igénybevételnek kitett területeken használják fel. Ebből következően a parkettának, lépcsőnek tökéletes alapanyagot biztosít, továbbá épületfának is gyakran felhasználják keménysége miatt.
Az akác tulajdonságai
Az akác természetes tartósságát elsősorban az biztosítja, hogy alapvetően igen gazdag cserzőanyagokban és gyantákban.
Ezen túl természetes tömítő anyagokkal is rendelkezik, melyek a nedvesség áteresztést megakadályozzák, még akkor is, ha a faanyag kezeletlen.
Tartósságát mi sem bizonyítja jobban, mint az a többszáz éves tartósság, mely beltéren jellemzi ezt a faanyagot. Nem ritka, hogy az ötszáz évet is felülmúlja ez a tartósság. Szabadtéri burkolatokra is igen gyakran felhasználják, hiszen az akác élettartama, még kültéren, a talajjal érintkezve is meghaladja a 25 évet.
Gőzölés
Gőzölés hatására az akác színe erőteljesen megváltozik. Eltűnik a zöldes sárgás szín, melyet egy kellemes, sötét árnyalat vált fel, leginkább a dió színéhez válik hasonlatossá.
A gőzölést tömör rakatokban végzik, a felfűrészelést követően azonnal. Elsődleges célja az akác lágyítása, mely által könnyebben válik hajlíthatóvá a felhasználáshoz. További fontos oka a gőzölésnek, hogy kiöli a fából azokat a szerves anyagokat, melyek elősegíthetik a fa korhadását, elsősorban a gombákat és peronoszpórákat. Tehát, a gőzölés által nem csak könnyebben feldolgozható, de hosszabb élettartamúvá is válik az akác.
Kopásállóság
Az akác tömörségéből adódóan, a kopásállósága igen kedvező mértékű. Ez az elsődleges oka annak, hogy kedvelt anyaga parkettának, lépcsőnek, korlátnak és egyéb faszerkezeti elemeknek.
Környezetvédelem
A gőzzel történő faanyag kezelés nem feltétlenül tartalmaz vegyszeres védelmet. Ennek eredményeképpen egy környezetre ártalmatlan, vegyszermentes termék jön létre.
Előfordul, hogy vegyszeres védelemmel fokozzák a gőzölés eredményeit, annak érdekében, hogy még tartósabb végtermék jöjjön létre, de ez elsősorban a külső területeken alkalmazott termékeknél használatos, amikor a fa talajjal érintkezik.
A környezetvédelmet még inkább elősegíthetjük, ha felületkezeléskor vízbázisú lakkot használunk fel, mely egészségre ártalmatlan bevonatot képez a parkettán.
Mindent összevetve, a gőzölt akác tartós, esztétikus és környezetbarát, mely különleges alapanyaga a csaphornyos és szalagparkettáknak egyaránt.