Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket : 06-30/9466-174
                                   

Magyar nyelv Német nyelv
 

Ipari parketta

Az ipari parketta, más néven élkötegelt parketta neve onnan származik, hogy elképesztő teherbírása miatt régebben ipari célokra használták. Raktárak, csarnokok, gyárak burkolásához használták, valamint olyan helyiségekhez, melyeket igen nagy forgalom jellemzett.
A mozaik parketta elemeit élére állítják, így kerül összeragasztásra. Ennek eredményeképpen egy igen vastag, táblásított parkettát kapunk. Ma is gyakori, hogy nagy forgalmú, erős igénybevételnek kitett területeket burkolnak vele, de egyre gyakoribb a lakásokban való felhasználása.
Faanyag
Az ipari parketta leggyakrabban tölgyből, bükkből, akácból, kőrisből vagy cseresznyéből készül. Ezen kívül gyakori, hogy trópusi fákat alkalmaznak a gyártáskor. Ez utóbbi napjainkban vált gyakorivá, hiszen régebben a tetszetős külső másodlagos elvárás volt ezzel a burkoló anyaggal szemben.
Az ipari parketta a felhasznált faanyagok által kapja meg színösszeállítását, így nagyon fontos, hogy milyen fa kerül felhasználásra. Éppen ebből adódóan bővült a gyártás során a felhasznált faanyag, hiszen a trópusi fafajták bevonásával a színösszeállítás jelentős mértékben bővült, továbbá a parketta műszaki lehetőségei is kibővültek az alapanyag bővülése során.
A gazdag színösszeállítás, a változatosság tette egyedivé és divatossá napjainkban az ipari parkettát, hiszen amellett, hogy teherbírásából adódóan roppant praktikus, tetszetős és esztétikus összképet alkot bármilyen felületen. Ezek az előnyök tették gyakorivá felhasználását.
Minőség
Az ipari parketta faanyaga főként a más parketták gyártása során fel nem használt elemekből kerül ki. A gyártás során kiválogatják azokat az elemeket, melyek az élkötegeléshez megfelelőnek bizonyulnak, majd táblásítják azokat. A minőségen aluli elemeket nem használják fel, az ipari parketta egyféle minőségben készül.
Felhasználás
Az ipari parketta lerakásához mindenképpen megfelelő szakember szükséges. A táblák igen kis elemekből állnak össze, melynek felhasználása szakértelmet igényel. Az elemek kis méretéből adódóan fontos nagyon alaposan megragasztani.
Az ipari parketta tulajdonságaiból adódóan mindenképpen csiszolást, majd lakkozást vagy olajozást igényel a lerakás után. A színek különbözőségéből adódóan ideális ha ezt a munkálatot is szakemberre bízzuk, lehetőleg olyanra, aki jártas az ipari parketta területén.
A fent leírtak alapján látható, hogy az ipari parketta lehetőségeinek tárháza szinte végtelen. Ahány faanyag, annyi variáció létezik, így szinte minden ember képes megtalálni azt a színskálát, mely tökéletesen illik otthonába.