Parkettaweb.eu
   


Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket : 06-30/513-5322
                        

                                   

Magyar nyelv Német nyelv
 

Parafa parketta

A természetes parafa parketta egyre elterjedtebb az otthonokban. Rengeteg pozitív tulajdonsága mellett, esztétikus és komfortos egyszerre.

A parafa

A parafát a paratölgy kérge nyújtja számunkra, mely a mediterrán térség egyik legfontosabb gazdasági növénye. Elsősorban Portugáliában, Spanyolországban és Dél-Franciaországban termesztik. A paratölgy kedvező körülmények között húsz méter magasra nő meg, fiatalon igen erősen fagyérzékeny.

Már az ókorban felfedezték, hogy kérge könnyű és másként viselkedik vízközelben, mint a többi faféle. Elsősorban halászhálóknál használták úszónak. A parafa kérgét 25 éves korában hántják le először, majd megvárják, hogy teljesen megújuljon a kéreg, mely kilenc évet vesz igénybe, azután újra lehántják azt. A paratölgy képes akár 250 éven át folyamatosan megújítani a kérgét, miután az lehántásra került.

Ezt a lehántolt kéreganyagot őrlik szemcsésre, melyet saját gyantatartalma képes összetartani, anélkül, hogy bármilyen adalékanyagot igényelne. Ebben rejlik a parafa parketta tiszta természetessége.

A parafa parketta kiváló tulajdonságai

Abból adódóan, hogy nem használnak az összetartásához semmilyen adalékanyagot, anti allergén természetes burkolatot képez, mely gyerekek által használt helyiségekbe is kiválóan alkalmazható.

Páravezető képessége kiváló, ezen kívül vízálló és víztaszító, így nem kell a korhadástól vagy a penészedéstől tartani. Érdekes módon, a rágcsálók és a rovarok nem kedvelik a parafa anyagát, így tőlük teljes mértékben védve van a burkolat. A parafában milliószámra helyezkednek el az apró légbuborékok, melynek köszönhetően kiváló hang és hőszigetelő anyag. A parafa parketta nem zsugorodik, rugalmassága kiváló, ebből adódóan élettartama szinte korlátlan.

A felsorolt pozitív tulajdonságok nem merítik ki teljesen a parafa parketta előnyeit, hiszen minden felhasználó számára más jelenti a legfontosabb tulajdonságokat.

Mire érdemes ügyelni?

A parafa parketta sérülékeny a karcolással szemben, ezért görgős, irodai szék használata nem javasolt ezen a burkolaton, a szék alá egy erre alkalmas szőnyeget helyezzünk, hogy ne sértse fel a parafát.

A parketta felmosását ne bő vízzel végezzük, illetve felmosás után töröljük át puha száraz ronggyal, hogy ne maradjon víz a felületen. A parafát érdemes óvni az erős napsugárzástól, mert az UV sugárzás hatására változtathatja színét.

A gumiból kialakított lábtörlő foltot hagyhat a parafa parkettán, ezért ajánlatos azt az előző helyiségben elhelyezni, vagy más alapanyagú lábtörlőt választani.

Ez a néhány felsorolt tényező, amire valóban érdemes ügyelni parafa parketta esetén, eltörpül ahhoz a rengeteg előnyhöz képest, amit nyújt számunkra.

Külön érdemes kiemelni, hogy gyermekek számára kialakított környezetben a lehető legegészségesebb választás lehet, amellett, hogy kényelmes, kellemes, melegséget árasztó burkolat.