Parkettaweb.eu
   


Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket : 06-30/513-5322
                        

                                   

Magyar nyelv Német nyelv
 

Parketta olaj

A parketta olaj, a lakkal ellentétben, nem csupán a burkolat felületét védi. Behatol a faanyag pórusai közé, ily módon teszi ellenállóvá a parkettát. Azoknak különösen ajánlott ezt a védelmi módszert alkalmazni, akik szeretik a természetes dolgokat maguk körül, hiszen az olaj által nem csak a látvány lesz természetes hatású, hanem az alapanyag is teljesen természetes.

A parketta olaj nagy százalékban növényi olajokat, természetes ásványokat, valamint természetes gyantákat tartalmaz. Ezáltal teszi a parkettát víztaszítóvá és erőteljesen strapabíróvá. A parketta olaj segítségével sok-sok évvel meghosszabbíthatjuk parkettánk szépségét.

A parketta olaj másik nagy előnye, hogy kedvünk szerint változtathatjuk általa a burkolat színét, melyet az erre alkalmas színező adalékok biztosítanak.
A lakkokkal ellentétben, a parketta olaj csúszásmentes felületet biztosít, mely főként akkor nagyon fontos, ha gyerekek, illetve idős emberek használják a helyiséget, ahol a burkolat van, hiszen számukra még fontosabb a balesetmentes életet biztosítani.

Az olaj másik nagy előnye a lakkal szemben, hogy semmilyen káros anyagot nem bocsát ki magából a felület az olaj felhordása után. Sajnos, ugyanez nem mondható el a parketta lakkok nagy részéről, melyeknek még évekkel a száradás után is lehet egészség károsító hatásuk.
Nagyon fontos tényező, hogy a parketta olaj nem akadályozza meg a faanyag páraáteresztő képességét, ami nem csupán egészség, de a padló élettartamának szempontjából is roppant fontos kérdés.

Parketta olaj felhordása

Az olaj felhordása a felületre nagy odafigyelést igényel, ettől függetlenül házilag is megoldható, szakember segítsége nélkül.

Első lépés minden esetben a felület teljes portalanítása, azután annyi olaj kerüljön a padlóra, amennyit az elbír. A fa be fogja szívni az anyagot, éppen ezáltal válik ellenállóvá. Nagyon kell figyelni a mennyiségre, mert ha túl kevés olaj kerül a felületre, akkor foltos lesz, ezért egészen addig folytatni kell a felhordást, amíg nem bizonyosodunk meg arról, hogy a parketta telítődött az olajjal.

A felhordást végezhetjük ecsettel vagy hengerrel, amelyik kényelmesebb számunkra. Legideálisabb velúrhengert alkalmazni.

Az olaj felhordását követő tíz perc elteltével töröljük vissza a be nem szívódott anyagot a felületről. Amennyiben ezt elmulasztjuk, úgy ragacsos foltok keletkeznek azokon a területeken, melynek az eltávolítása igen nehézkes.

A felületi színezéshez, külön erre a célra gyártott színezékeket tudunk beszerezni, melyet az olajjal alaposan elkeverve kell felhasználni. Felhordása ugyanúgy történik, mint az alapozó olajé, azzal a különbséggel, hogy sötétebb színek esetében érdemes tíz percnél többet várni a visszatörlés előtt. A parketta olaj száradási ideje egy teljes nap. Erre az időre tilos letakarni a parkettát. A száradást követően érdemes az apróbb egyenetlenségeket finoman megcsiszolni, majd újra leolajozni azt. Ez az utolsó fázis még akkor is javasolt, ha ránézésre tökéletesnek tűnik a felület, ez által ellenállóbbá válik a parketta.

Folyamatos ápolás

A parketta olaj nagy előnye, hogy évenkénti ismétlése nagy mértékben ápolja a parkettát. Alkalmazása erősen javasolt, melynek révén hosszú ideig szép marad a burkolat.

Kisebb, kikopott felületeket is át lehet polírozni parketta olaj és egy puha rongy segítségével, ezzel korrigálni lehet az esetleges sérüléseket, anélkül, hogy foltos lenne a felület.