Parkettaweb.eu
   


Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket : 06-30/513-5322
                        06-30/946-6174

                                   

Magyar nyelv Német nyelv
 

PanLoc lerakási útmutató

1.
Ellenőrizze a helyiség aljzatának egyenletességét. Ehhez használjon egy kb. 2 m hosszú lécet. Amennyiben 2 mm-nél nagyobb a szintkülönbség, úgy javasoljuk az aljzat kiegyenlítését. Az aljzat nedvességtartalma betonaljzat esetén 2%-nál ne legyen magasabb.2.
Ha az aljzat nedvességtartalma 2%-nál magasabb (max. 5%), párafékező fóliát kell alkalmazni. A fóliacsíkok toldásánál 10 cm átfedés ajánlatos. Az előkészített aljzatra kell a parkettapárnát teríteni.3.
Helyezze el az első parkettát az ábra szerint: a beeső fény irányában, balról jobbra haladva, csapos élével a fal felé, s legalább 10 mm-es tágulási hézagot tartva a fal mellett az ékekkel. Nagyobb parkettafelületeknél 1 m parketta szélességre legalább 1,5 mm-nyi tágulási hézagot számítson.
A 18 m-nél szélesebb parketta felület esetén javasolt egy tágulási hézaggal felosztani a helyiséget. Célszerű a felületet megszakítani az ajtónyílásokban, de ha ez nem történik meg, akkor az ajtótokot ne építsék szorosan a padlóra.4.
A második parkettát kb. 20 fokos szögben tartva illessze az első parketta végéhez, majd fektesse le. Így haladjon végig az első soron. Az utolsó parkettát vágja le méretre: itt is hagyjon tágulási hézagot. A beillesztés előtt a horonyból az esetleges szennyeződést, forgácsot távolítsa el: a parketta feszülésének egyik oka lehet a szennyeződés.5.
A második parkettasort az első végén leesett darabbal kezdje. Ügyeljen rá, hogy az egyes végtoldások téglakötésszerűen kövessék egymást: a köztük levő távolság 500 mm-nél ne legyen kisebb.6.
Illessze a második sor első parketta darabját az első sorhoz kb. 20 fokos szögben: a két parketta éle végig találkozzon - esetleg összeütő fával lazán rásegítve - majd könnyedén nyomja le.7.
Csúsztasson egy kb. 20 fokos éket a behelyezett parketta vége alá.8.
Illessze a következő parketta végét kb. 20 fokos szögben az előző parketta végéhez és fektesse le.9-10.
Az összeütő fával oldalról segítse pontos helyére a parkettát, s az ék egyidejű eltávolításával könnyedén nyomja le. A tökéletes záródást összeütő fával történő finom ütésekkel még fokozhatja. Folytassa a beépítést az előzőek szerint.11.
Három sor parketta lehelyezése után a fal melletti ékeket célszerű ellenőrizni és kiigazítani.12.
Átmenő csövek esetében is biztosítani kell a megfelelő tágulási hézagot: a furat átmérője legyen legalább 20 mm-rel nagyobb a csőátmérőnél. A kivágott részt ragassza vissza a helyére, végül csőrózsával takarja le a hézagot.13.
Az ajtóborítást egy lehelyezett parkettahulladékot felhasználva tudja pontos hosszra vágni: így a parketta alácsúsztatható lesz.14.
Az utolsó sor parkettát pontos szélességi méretre kell vágni. A szükséges tágulási hézagot itt is meg kell hagyni: a parketta sehol nem érintkezhet közvetlenül a fallal, vagy egyéb fix épületszerkezettel. Küszöb nélküli átmenetnél a helyiségek közt célszerű megszakítani a parkettafelületet, s a rést megfelelő takaróidommal lefedni.15.
Ajtóborítás, alacsony fűtőtest alá történő illesztésnél távolítsa el a lefektetett parketta hornyának peremét, és helyezzen el rajta megfelelő mennyiségű ragasztót az ábra szerint: így vízszintes helyzetben az összeütő fa segítségével csatlakoztathatja a következő darabot. 

16.
Végül szedje ki a távolságtartó ékeket, helyezze el a takaróidomokat, szegélyléceket.

Fontos !
Padlófűtés esetén speciális feltételek érvényesek, melyekről vásárlás előtt tájékozódjon!