Parkettaweb.eu

Verhetetlen parketta árak!
Hívjon minket most: 06-30/9466-174

Magyar nyelv Német nyelv

Trópusi parketta

A trópusi fából készült parketta, alapanyagának köszönhetően erősen ellenálló. Sok esetben vetekszik a kőburkolat szilárdságával, ezért több fajtája alkalmas kültéri felületek burkolására, teraszokra és vízpartra, valamint vizes helyiségek, fürdőszoba, konyha parkettázására. Színviláguk is meglehetősen változatos, némely faanyag árnyalatai semmivel össze nem hasonlíthatók, többek között ezért is annyira közkedvelt napjainkban a trópusi parketta.

A következőkben felsorolásra kerül néhány trópusi faanyag, mely közel nem fogja át a teljes választékot, csupán a leginkább közkedvelt fákat teszi ismertté.

Mahagóni

Dél-Amerikából származó, sötétvörös faanyag, mely elsősorban tömör bútorok, lépcsők, falburkolatok készítésére alkalmas, természetesen a parkettán kívül. Rendkívüli módon alaktartó anyag. Természetes csillogással rendelkezik, mely az idő múlásával sem kopik meg.

Teak

Ez a fafajta Délkelet-Ázsiában őshonos. Különleges tartóssága miatt régebben hajóépítésre használták, ma igen kedvelt anyaga a trópusi parkettának. Ellenállóságának elsődleges oka a rostjaiban található teak olaj valamint a kovasav, mely megóvja a fát a gombásodástól, valamint a rovaroktól. Különösen közkedvelt alapanyaga a fürdőszobai és konyhai parkettázásnak, erre a célra ideális parketta anyag.

Rózsafa

Dél-amerikai fafajta, mely színének köszönheti hatalmas népszerűségét. A rózsaszíntől a mélyvörösig minden árnyalata fellelhető. A rózsafa szerkezete nehéz és tömött, rajzolata gyakorta márványos. Parkettán kívül gyakori alapanyaga a hangszergyártásnak. Keménysége és ellenállósága mellett a kellemes illata is vonzó tényező.

Wenge

Ez a trópusi fa elsősorban Zaire és Tanzánia területén őshonos. Különlegessége, hogy színe akár fekete is lehet, ezért közkedvelt azok körében, akik a fekete színt részesítik előnyben. A wenge nagyon ellenálló, kiválóan alkalmas vizes helyiségek burkolására is, ezért gyakori a fürdőszobai, illetve konyhai felhasználása.

Bangkirai

Ezt a faanyagot elsősorban külső területeken alkalmazzák, melynek oka, hogy még a trópusi fákhoz képest is kiemelkedő az ellenállása az időjárás viszontagságaival szemben, valamint az élősködőket is képes távol tartani. Ezért kedvelt alapanyaga a vízparti burkolatoknak, teraszoknak és további olyan felületeknek, melyek folyamatosan ki vannak téve az elemek támadásának.

A fenti felsorolás közel nem teljes értékű. A trópusi parketta anyagai sokszorosa a fentieknek, szinte képtelenség az összes fellelhető faanyagot felsorolni ebben a kategóriában.

Választás

Aki a trópusi parketta mellett dönt, érdemes szakember segítségét kérni hozzá, hiszen két fontos tényezőt kell összeegyeztetni. Nem elég pusztán a tetszetős színű parkettát kiválasztani, hozzá kell illeszteni azokat a tulajdonságokat, amik a legoptimálisabbak a felhasznált felület igényeihez. A lehetőségek tárháza igen bőséges, ezért nagy valószínűség szerint mindenki megtalálja a tökéletes trópusi parkettát.